Saturday, February 16, 2013

Кокали за милиони

Eрик Прокопи (38 г.) се надяваше да стане милионер, но сега тръпне, чакайки присъдата, която ще бъде произнесена от съдия в Манхатън на 25 април.

В края на декември американецът се призна за виновен в конспирация, неверни митнически данни, контрабанда на фосили и незаконен трансфер на динозавърски кости. И може да получи до 17 години затвор. Той бе разкрит само защото щеше да спечели $1 млн. от продажбата на динозавърски скелет. Сумата привлече вниманието на медиите и на властите.

Всичко започна, когато тексаската аукционна къща "Херитидж" пусна каталог за търга си в Ню Йорк на 20 май м.г. В него се предлагаше череп от анкилозавър, скелет от троодонтит и звездата на продажбата - запазен 75% скелет от тарбозавър батаар.

Тарбозавър от Монголия

Този динозавър, газил земите на днешна Монголия преди 70 млн. години, е сравним по размери и свирепост с прочутия си американски братовчед - тиранозавъра рекс. Тъй като палеонтолозите спорят за класификацията на вида, организаторите на търга казаха, че фосилите са от тиранозавър батаар.

Но Монголия чу за продажбата, дипломатите се размърдаха, а след това и властите в САЩ. На самия търг адвокати на правителството в Улан Батор заявиха, че имат на телефона съдия, който нарежда спиране на аукциона. Но наддаването продължи и стигна до малко над $1 млн. Купувачът обаче не можеше да отмъкне веднага огромния скелет. Правоприлагащите органи се задействаха, откриха митническа измама, стигнаха до Ерик Прокопи и на 22 юни конфискуваха скелета. Логично се стигна до делото срещу трафиканта на фосили.

Случаят е показателен за това как ценни за науката фосили могат да се окажат на черния пазар. Има и законни търговци със съответните разрешителни. Въпреки това на Запад често се появяват спорни обекти от Китай, Бразилия, Мароко или други места.

$ 8,36 млн. за Сю

През последните години зачестяват търговете на фосили от динозаври. Сезонът на големите продажби бе открит още през 1997 г., когато на търг на "Сотбис" за изключително добре запазен цял скелет от тиранозавър рекс бяха платени $8,36 млн.

Броената от Природоисторическия музей в Чикаго сума досега е ненадмината. Но пък такива скелети са изключителна рядкост. Продаденият - на възраст над 65 млн. години, бе открит край градчето Фейт в Южна Дакота. Кръстен бе Сю, на името на Сюзан Хендриксън, която се натъква на костите, докато се разхожда в ранчото на Морис Уилямс.

Фосилите бяха изкопани от Питър Ларсон, който искаше скелета в частния си музей. Но спор за собствеността доведе до акция на ФБР, която през 1992 г. иззе костите. Съдът присъди скелета на Уилямс и той го продаде през "Сотбис".

На неин търг през 2010 г. в Париж за скелет на алозавър (братовчед на тиранозавъра) с дължина 10 м броиха 1,3 млн. евро.

Никълъс Кейдж надви Ди Каприо

Някои казват, че динозавърските кости са нестандартна украса за стените на богатите и известните. И за някои са по-интересни от картини на Моне, Пикасо или Дега. Особено след популярния филм "Джурасик парк" (1993 г.) на Стивън Спилбърг.

Най-търсени са цели скелети. През 2007 г. "Кристис" продаде мамутски за 421 хил. долара, а френски винопроизводител брои 150 хил. евро, за да сложи такъв в приемната на шатото си.

Но и за части от динозаври се плащат добри пари. Търг в Бевърли хилс на "Бонамс" през 2007 г. го доказа. На него актьорите Никълъс Кейдж и Леонардо Ди Каприо влязоха в люта битка за череп от тарбозавър батаар. Като победител си тръгна Кейдж, който брои $276 000. Казват, че и Харисън Форд колекционира кости от динозаври.

Една от най-странните продажби бе фосилизиран мозък от динозавър за $2000. За зъб от тиранозавър рекс с дължина 13 см (те могат да достигат до 25 см) броиха $56 000. Иначе парчета се продават средно по $1000 за сантиметър.

Пенис от тиранозавър

Черешката на тортата обаче би била пенис от тиранозавър рекс. Досега не са намирани фосилизирани гениталии от динозаври. "Първият, който открие пенис от тиранозавър, ще направи добри пари", казва Хол Пранди от "Ту гайс фосилс инк". Според палеонтолози той може да е с дължина до 4 метра и диаметър до 40 см.

Рекорд за кости, с които гадаели

Древните кокали не са на почит само на Запад. В Китай например анонимен купувач плати на търг в Шанхай през 2004 г. 48 млн. юана ($ 5,8 млн.) за комплект от 20 гадателски кости на 3000 години.

Реликвите са парчета от черупка на костенурка или от раменна плешка на животни. С тях предричали бъдещето на китайски владетели от династията Шан (XVI-XI век пр. Хр.). Върху тях с древни йероглифи са написани въпроси за времето, реколтата и дали предстои война. На някои има и отговори. Жреците ги загрявали и след това тълкували по появилите се пукнатини.

Двадесетте гадателски кости били купени от калиграфа Мън Гуанхуей през 1898 г. Продал му ги фермер от района на Анян (столица по време на династията Шан), намиращ се сега в централната китайска провинция Хънан.

След като преминават през няколко собственици, костите за гадаене били иззети в началото т.нар. културна революция (1966-1976 г.), когато много частни колекционери са ограбени при атаките на ултралевичарите на Мао Цзедун срещу традиционната култура. Учен в Пекин ги открива през 1970 г. и ги връща на семейството, което било техен последен собственик.

Гадателските кости от времето на династията Шан са важен исторически паметник. Върху тях е запазена най-старата китайска писменост, наречена Цзя Гу Вън.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

No comments:

Post a Comment